Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab ze śliwką to powrót do szlacheckiej tradycji kulinarnej. Dzięki dodatkowi suszonych śliwek i ziół mięso staje się bogate w smak, miękkie i soczyste. Schab ze śliwką na ciepło podaj z ziemniakami lub kopytkami. W wersji na zimno możesz go serwować jako domową wędlinę.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 1420
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 80
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 85
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 278
Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, grana...
Odsłon: 69
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 1420
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 80
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 85
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 278
Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, grana...
Odsłon: 69
Składniki
Najpierw przygotuj marynatę. Do dużego garnka wlej wodę (ok.2 litry) dodaj przyprawy i sól, doprowadź do wrzenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Dokładnie umyj schab, włóż do marynaty, zamknij pokrywkę i zostaw w lodówce na całą noc.
Po tym czasie wyjmij schab z marynaty i ostrym nożem wytnij w środku mięsa kieszonkę. Uważaj, by nie przeciąć schabu na wylot.
Śliwki zalej wrzątkiem i pozostaw w wodzie przez minutę, następnie odcedź. Polej śliwki rozpuszczonym masłem i włóż je do przygotowanej w mięsie kieszonki. Mięso z zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu i suszonego rozmarynu, a następnie włóż do siatki wędliniarskiej. Przygotowany schab przenieś do naczynia żaroodpornego i (szczelnie) przykryj folią aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia. Uprzednio podlej mięso ok. 100 ml wody.
Wstaw naczynie ze schabem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 1 godziny. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową lub przetnij rękaw i piecz dodatkowe 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso, odczekaj około 10 minut i dopiero pokrój.